SPC Eğitimi ile proses tasarımı kapsamında faydalanılan ve proses kontrol amacıyla kullanılan istatistiksel teknikler konusunda, katılımcıların bilgi ve becerilerini artırmak, bu yöntemle ilgili tanım ve uygulamaları, pratik ve kuruma özel örnekler ve uygulamalar yardımıyla somutlaştırmaktır.
SPC Eğitimi uygulamalarının amacı, kazanımları, uygulandığı alanlar ve yöntemleri konularında bilgi verilirken, bu adımlar pratik uygulamalar ve örnek çalışmalarla somutlaştırılır.
SPC ( İstatistiksel Proses Kontrolü ) Tarihçe
İstatistiksel Proses Kontrolü (SPC) endüstride yeni değildir. 1924 yılında Bell Laboratories’den bir kişi kontrol şemasını ve bir sürecin istatistiksel kontrolde olabileceği kavramını geliştirdi. Adı William A. Shewart‘tı. Sonunda “Kalite Kontrol Açısından İstatistiksel Yöntem” başlıklı bir kitap yayınladı (1939). SPC süreci, İkinci Dünya Savaşı sırasında ordu tarafından mühimmat ve silah tesislerinde geniş bir kullanım alanı buldu.
Ürüne olan talep onları güvenlikten ödün vermeden ürün kalitesini izlemenin daha iyi ve daha verimli bir yolunu aramaya zorlamıştı. SPC bu ihtiyacı doldurdu. Amerika’da SPC tekniklerinin kullanılması savaşın ardından azaldı. Daha sonra bugün hala kullanılmakta olan Japon imalat şirketleri tarafından alındı. 1970’lerde SPC, Amerikan endüstrisinin Japonya’dan ithal edilen yüksek kaliteli ürünlerden duyduğu baskı nedeniyle yeniden kabul görmeye başladı. Bugün, SPC birçok sektörde yaygın olarak kullanılan bir kalite aracıdır.
SPC Nedir? ( İstatistiksel Proses Kontrolü )
SPC, üretim sürecini izleyerek kaliteyi ölçme ve kontrol etme yöntemidir. Kalite verileri ürün veya proses ölçümleri veya çeşitli makinelerden veya enstrümantasyondan okumalar şeklinde toplanır. Veriler toplanır ve bir süreci değerlendirmek, izlemek ve kontrol etmek için kullanılır. SPC sürekli iyileştirme için etkili bir yöntemdir. Bir süreci izleyerek ve kontrol ederek, sürecin tam potansiyeline sahip olmasını sağlayabiliriz. SPC ile ilgili en kapsamlı ve değerli bilgi kaynaklarından biri Otomotiv Sanayi Eylem Grubu (AIAG) tarafından yayınlanan kılavuzdur.
SPC Eğitimi İçerik
- Temel İstatistik Kavramları
- Histogram
- İstatistiksel Proses Kontrol
- Cp, Cpk Parametreleri
- Proses Yeterlilik Hesaplamaları
- Kontrol Diyagramları
- Nicel Veriler
- Xort-R/S Kartı
- I-MR-R/S Kartları
- Nitel Veriler
- P Kartı
- NP Kartı
- C Kartı
- U Kartı
SPC Eğitimi Katılımcı Profili
- Üretim, Mühendislik, Ürün Geliştirme, Kalite Mühendis ve Teknisyenleri için uygundur
SPC Eğitimi Süre
- 1 Gün
Neden SPC ( İstatistiksel Proses Kontrolü ) Kullanılır?
Bugün üretim firmaları artan bir rekabet ile karşı karşıya. Aynı zamanda hammadde maliyetleri de artmaya devam ediyor. Bunlar şirketlerin çoğunlukla kontrol edemediği faktörlerdir. Bu nedenle şirketler kontrol edebilecekleri üzerine odaklanmalıdır: süreçleri. Firmalar kalite, verimlilik ve maliyet azaltmak için sürekli iyileştirme için çaba göstermelidir.
Birçok şirket hala kalite sorunlarını tespit etmek için sadece üretimden sonra denetime güvenmektedir. SPC süreci, bir şirketi tespit temelli kalite kontrollerine algılamadan taşımak için uygulanır. Bir sürecin performansını gerçek zamanlı olarak izleyerek operatör, uygun olmayan ürün ve hurdaya neden olmadan önce süreçteki eğilimleri veya değişiklikleri tespit edebilir.
SPC Nasıl Kullanılır? ( İstatistiksel Süreç Kontrolü )
SPC veya yeni bir kalite sistemi uygulanmadan önce, ana israf alanlarını belirlemek için üretim süreci değerlendirilmelidir. Üretim süreci israfının bazı örnekleri, yeniden işleme, hurda ve aşırı denetim süresidir. Öncelikle SPC araçlarının bu alanlara uygulanması en faydalı olacaktır. SPC sırasında, oluşabilecek masraf, zaman ve üretim gecikmeleri nedeniyle tüm boyutlar izlenmemektedir.
SPC uygulamasından önce, bir tasarım incelemesi veya Hata Türleri ve Etkileri Analizi (DFMEA) alıştırması sırasında tasarımın veya sürecin anahtar veya kritik özellikleri bir Çapraz İşlevsel Ekip (CFT) tarafından tanımlanmalıdır. Daha sonra bu anahtar veya kritik özelliklerle ilgili veriler toplanacak ve izlenecektir.
Dönüşüm Danışmanlık SPC Eğitimi hizmetini başta İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin her ilinde firmalarda gerçekleştirebilmektedir.
SPC Eğitimi teklifi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Linkedin‘de bizi takip edebilirsiniz.